Zaključak


Ruralni razvoj u Srbiji, Vlada Srbije definisala je kao ekonomski, društveni i ekološki prioritet. Ruralna Srbija predstavlja ključni deo srpske populacije i resursa. Danas je 85% teritorije Srbije ruralno područje, između 44% i 55% stanovništva živi u ruralnim oblastima, a procena je da oko 41% BDP dolazi iz ruralnih područja. Ruralna ekonomija u Srbiji u velikoj meri oslanja se na poljoprivredu pri čemu se oko 75% ruralnog stanovništva bavi naturalnom poljoprivredom.

Ruralni turizam identifikovan je kao ključni katalizator koji može da aktivira diferencijaciju u ruralnoj privredi pokretanjem novih poslovnih inicijativa i nalaženjem sinergije između postojeće poljoprivredne proizvodnje i turizma.

U istočnoj Srbiji turizam obuhvata oko 90 smeštajnih objekata kategorisanih kao hoteli, moteli, garni hoteli, vile, pansioni što čini oko 7.000 ležajeva. Ponudu upotpunjuje i više od 1.900 soba koje su u okviru individualnih smeštajnih objekata sa preko 3.000 ležajeva. Ukupan broj zaposlenih u turističkom sektoru je oko 3.000. Turizam je grana koja se prevashodno oslanja na mikro i mala preduzeća i zato je preduzetništvo i razvoj institucija koje pomažu razvoj ovih usluga postalo značajno.

Ruralni turizam može da igra ključnu ulogu u razvoju ruralnog regiona istočne Srbije, jer može da obezbedi posao za spektar kvalifikacija od nekvalifikovane do visokokvalifikovane radne snage. Sve to značajno doprinosi razvoju privrede ovog regiona i podstiče regionalni razvoj. Veoma važno je i što turizam upošljava u velikoj meri žensku radnu snagu.

Razvoj ruralnog turizma na nivou opštine ili više opština može se usmeravati kroz različite vidove implementacije poslovnih ideja. Jedna od savremenih mogućnosti i mehanizama je uspostavljanje „E-centra za ruralni turizam istočne Srbije“ i njegovih mogućnosti u implementaciji poslovnih ideja turističke privrede. Određene ciljne grupe i krajnji korisnici koji žele da posluju u sferi turizma, mogu uz podršku E-centra da pokrenu svoj posao ili da ga učine uspešnijim i održivim. Sektor turizma je veoma osetljiva grana privrede koja odmah, veoma brzo, reaguje na svaku promenu u okruženju, čime uloga E-centra postaje još značajnija.

Poslovnih ideja iz oblasti ruralnog turizma ima mnogo, od specijalizovane gastronomije do procesa održavanja hotelskog domaćinstva, animacije, keteringa, ukrašavanja objekata, turističkog vođenja, organizovanja izleta. Njih je potrebno uobličiti i formirati sopstveni posao, a za to je neophodna stručna pomoć kroz specijalizovane institucije za podršku preduzetništvu u ruralnom turizmu, koji bi u isto vreme bio specijalizovani centar znanja i podsticaj inovativnosti u ruralnom turizmu. U istočnoj Srbiji će to biti E-centar za razvoj ruralnog turizma.

 


Please publish modules in offcanvas position.